Autóalkatrész webáruház www.evoauto.hu

Az üzemi fék és a kézi fék elemei

Ebben a csoportban bemutatjuk a fékezés összes mechanikai, és hidraulikai alkatrészét egészen a fékpedáltól a fékbetétig, a kéziféktől a fékpofákig, a főfékhengertől a fékmunka hengerekig. A fék minden egyes eleme az aktív biztonsági rendszer részét képezi, tehát minden esetben érdemes szakemberhez fordulni, ha problémánk lenne vele.


A fék működésének alapjai

Fékműködés alapjaiAz addig szép és jó, hogy az autónkat fel tudjuk gyorsítani, de meg is kellene állni. Azt szintén tudjuk, hogy a fékpedál megnyomásával hathatunk az autó lassulására, de hogy az a kis pedál miket mozgat, azt nem mindenki tudhatja. A fékpedál benyomásával egy kis dugattyút működtetünk, ami a fékolajat továbbítja a munkahengerekhez, és hogy hogyan azt a következő leírásban ismerhetjük meg.

 

 

7 ok hogy megnézesd a fékedet

Fék javításra utaló okok

Azt már nagyjából sejtjük hogyan épül fel az autó fék rendszere, de azt hogy mik azok az apró jelek, amelyekből arra következtethetünk, hogy valami a fékrendszerrel nincsen rendben, azt nagyjából hét pontban megpróbáltuk összeszedni. Bár nyílván ezeken a jelenségeken kívül is van rá utaló jel, de most a legfontosabb jeleket, okokat vettük górcső alá.

 

Fékbetét

fékbetétEljutottunk, ahhoz a fék alkatrészhez, amelyet talán mindenki ismer és már látott is. Ennek kiválasztása nagy odafigyelést igényel. Számtalan fékbetét létezik, nem csak formára, hanem vastagságra és anyag összetételben is. Az, hogy hogyan gyártanak le egy ilyen fékbetétet, és hogy a fékbetétét fékező része /ferodo/ milyen mixtúrával készül, minden gyártó 7 pecsétes titka, de valamennyire megpróbáljuk bemutatni mégis hogyan és miből épül fel.

 

Féktárcsa

Féktárcsa típusokFéktárcsa nélkül nincsen fékezés, ugyanis nincs felület, amire felfeküdjön a fékbetét, ez által nem fog érvényesülni a fékbetétét és a féktárcsa közötti súrlódó erő. Ettől függetlenül nem mindegy melyik autóra milyen féktárcsát teszünk fel, érdemes katalógusból kikeresni a hozzá illőt. Hány fajta létezik? Erre a kérdésre és a gyártási folyamatokra itt található a válasz.