Autónk komplex szerkezet, ami rengeteg odafigyelést és ápolást igényel. Ha szeretnénk igazán jó gépjármű-tulajdonosok lenni, kívül-belül ismernünk kell saját kocsinkat, és tisztában kell lennünk annak igényeivel. A motorolaj az autó lelkének egy rendkívül fontos alkotóeleme. Rendszeres cseréje nem csupán ajánlott, de a végzetes problémák elkerülése érdekében a jó autótulajdonos kötelező feladata is.

Miért szükséges a rendszeres olajcsere?

A motorolaj belsőégésű motor kenésére használt anyag, melynek elsődleges feladata a fém-fém érintkezés megakadályozása és a súrlódás csökkentése, valamint az alkatrészek hűtése. A kenés azért fontos, mert elszeparálja egymástól a mozgó alkatrészeket, melyek így nem súrlódnak, ezáltal kisebb eséllyel sérülnek vagy kopnak el. De ezen kívül a motorolaj a forró alkatrészek közt áramolva hűti is azokat, megóvva járművünk motorját a túlmelegedéstől. Annak ellenére, hogy az olaj az autónk egyik legfontosabb működtető eleme, gyakorta hajlamosak vagyunk megfeledkezni jelentőségéről. Ha a rendszeres olajcsere elmarad, az olaj elszennyeződik, és fokozatosan elveszíti kenőképességét, ami fatális következményekkel is járhat.

Nem mindegy, milyen kenőanyagot használunk

Ha olajcserére kerül sor, fontos, hogy mindig a szervizkönyvben előírt teljesítményű kenőanyagot vásároljunk. Az attól eltérő összetételű termékek komoly gondokat okozhatnak a motor működésében. Az autókba használt motorolajok két fontos összetevőből, az alapolajból és az adalékokból állnak. Az olajok minősége nagyban függ az alapolaj milyenségétől.  A motorolajak minősítése egyrészt egy nemzetközi szabvány szerint történik, másrészt az autógyártó is felállít egy követelményrendszert az általuk gyártott motorok adottságainak megfelelően. Mindig érdemes a drágább, prémium termékek közül választanunk, hiszen ezek élettartama hosszabb, és alapvetően megbízhatóbbak az alacsony árú kenőanyagoknál.

Figyeljünk az extrákra

Az olajcserére készülve nem árt néhány extra kiadást is bekalkulálnunk a költségvetésbe. Mindenképp érdemes ilyenkor a szennyeződéssel telítődött szűrőt is újra cserélnünk, hogy a régi, elhasználódott darab ne vigye be a szennyeződést a tiszta olajjal együtt a motorba. Ezáltal az új olaj sem fog olyan gyorsan elhasználódni. Valamint célszerű lehet új leeresztő csavart és tömítést is beszereznünk, ugyanis alig pár ezer forintnyi plusz költséget jelenthet, és sok felesleges problémától, későbbi pénzkidobástól is megóvhat minket.