Az autó rendszeres karbantartása fontos és nélkülözhetetlen feladat. Amennyiben egy elhanyagolt gépkocsi volánja mögé ülünk, nem csupán saját magunkat, de mások életét is veszélybe sodorhatjuk. A legtöbb meghibásodás okozta baleset és lerobbanás azonban némi odafigyeléssel és rutinszerű karbantartással megelőzhető. Most megmutatjuk, melyek autónk azon a területei és alkatrészei, melyekre leginkább érdemes odafigyelni, hogy elkerüljük a nagyobb problémákat.

Akkumulátor

A legtöbb esetben az akkumulátor lehet az az alkatrész, amely a mozgásképtelenné teheti autónkat, ha nem figyelünk oda kellőképp állapotára. A német autóklub (ADAC) felmérései szerint az út szélén ragadt autók esetén a problémát 39 százalékos arányban az akkumulátor meghibásodása okozta. Amennyiben szeretnénk elkerülni egy kellemetlen leállást az autópályán, ez az az alkatrész az, amelyről hosszú utazás előtt mindenképp érdemes meggyőződnünk, hogy jól szuperál-e az egészsége. És másik fontos tapasztalat, hogy nemcsak télen pukkan le az akkunk, hanem a nyári nagy melegben is. Akkumulátor eladásaink 41 % az augusztusi kánikulában realizálódik!

Hibás akkumulátor

Motor

A motor maga az autó szíve és lelke, éppen ezért meghibásodása komoly problémákhoz, leálláshoz, vagy balesethez is vezethet. A motorvezérlés karbantartása, a befecskendezés és a gyújtás ellenőrzése szintén azok közé a feladatok közé tartozik, melyeket a biztonságos utazás érdekében érdemes minél gyakrabban, minél behatóbban elvégezni. Ha a motor és az akkumulátor rendben, akkor az indulással már nem lehet nagy probléma, feltéve, ha az önindító, a generátor és az üzemanyag-ellátás is problémamentesen működik.

Fékrendszer

A fékrendszer autónk legfontosabb biztonsági berendezése. Meghibásodás igen komoly problémákat okozhat, és nem csupán önmagunkat, de környezetünket is veszélybe sodorhatja. Több olyan árulkodó jel is létezik, melyek esetén érdemes azonnal szakemberhez fordulnunk és a biztonság érdekében ellenőriztetnünk autónk fékrendszerét. Ezek közé tartozik a kormánykerék, vagy teljes gépjármű rázkódása fékezéskor, a puha fékpedál-érzet, vagy éppen az, ha autónkat fékezéskor nem tudjuk egyenesben tartani.

Futómű alkatrészek

Nagy gondba kerülhetünk, ha a lengéscsillapítóink működésének hiányosságairól pont mondjuk a nyaralásra indulás pillanatában szembesülünk. Mert ha meg van pakolva a kombi és majd hanyatt esik a hűtőtáskáktól, akkor kanyarban sem lesz egy Ferrari. Ha pedig, kopogócsörgő hangot hallunk elölről, hosszabb útra ne menjünk, feltétlenül nézessük meg a talpasokat, lengőkarokat, szilenteket, stabpálcákat.

Fontos a rendszeres karbantartás

Habár a leggyakrabban a fentebb említett, négy terület meghibásodása járhat komoly problémákkal, azért nem szabad megfeledkeznünk az autó rutinszerű, időszakos ellenőrzéséről és karbantartásáról sem. Komoly gondokig, akár balesetig is vezethet az, ha bemondja az unalmast a kipufogó, a világítás, vagy a kuplung vagy épp a gumikkal akad probléma. Ne legyünk tehát restek, és ne sajnáljuk a járulékos költségeket annak érdekében, hogy autónk minden esetben,útrakész állapotban, ellenőrzötten hagyja el a garázst. Sok, apró költséget is megspórolhatunk ezzel, és nem utolsó sorban saját magunk, és mások életét is biztonságban érezhetjük vezetés közben. És még ezt is olvasdd el, ha gond nélkül szeretnél autózni!

Nyugodt autózás