3 veszélyes állapot, amikor kerülnöd kell a vezetést

Sokunkban felmerült már a kérdés: mennyi az az alkoholmennyiség, aminek elfogyasztása után még biztonságosan és nyugodtan ülhetünk autóba és vezethetünk haza a hétvégi buliból vagy céges összejövetelről? A válasz rendkívül egyszerű, ugyanis hazánkban elegendő akár egyetlen korty szeszes ital elfogyasztása is ahhoz, hogy egy közúti ellenőrzés során komoly pénzbírságban részesüljünk. A bizonyos véralkoholszint feletti vezetés pedig már bűncselekménynek számít, és a borsos pénzbüntetés mellett jogosítványunk elvesztésével is együtt jár.

"Csak néhány sör, azt simán kipihenem reggelig!"

Az első és egyben legfontosabb tudnivaló, hogy alkoholos befolyásoltság alatt soha ne üljünk volán mögé. Ha tudjuk, hogy reggel autóba kell szállnunk, jobb, ha este fel sem emeljük a poharat.Az alkohol lebontásához szervezetünknek ideális esetben ugyanis nagyjából 8-12 óraszükséges. Ez persze sok tényezőtől függ, köztük testsúlyunktól és az elfogyasztott italmennyiségtől is. Néhány sör egy edzettebb szervezetet valóban nem visel meg túlságosan, azonban feltétlenül tudnunk kell, hogy nem elég pusztán saját határainkkal tisztában lennünk. Kis mennyiségű alkohol is hatással lehet koncentrációs képességünkre, a szonda pedig ugyanúgy képes kimutatni két pohár sört, mint a nagyobb mennyiségű, erősebb szeszes italt.

Ha ilyen állapotban vagy már semmi esetre se ülj a volán mögé!

Kutyaharapás és macskajaj

Komolyabb mennyiségű alkohol elfogyasztása esetén is hasonló a helyzet. Azonban ha a péntek esti bulin sörrel szeretnénk alapozni a töményre, érdemes még inkább megfontolnunk, hogy mikor szeretnénk legközelebb volán mögé ülni. A másnapos vezetés ugyanis majdnem annyira veszélyes lehet, mintha ittasan ülnénk autóba. Egy idő után az alkohol ugyan már nem mutatható ki a szervezetünkből, ellenben az elfogyasztott italmennyiség hatására károsult idegrendszeri funkcióknak időt kell hagynunk a regenerálódásra. Másnaposan lényegesen lassulhat a reakcióidő, jelentkezhet szédülés, és a koncentrációs képességeink nagy valószínűséggel tompábbak lesznek, mint egy becsülettel átaludt, józan éjszaka után.

Nem csak az alkoholfogyasztás lehet veszélyes

Sokan úgy gondolják, elég akkor kerülniük az autózást, amikor alkoholos befolyásoltság alatt állnak. Ha a szonda nem mutat ki valamit, akkor az adott tényező bizony nem is befolyásolhatja a vezetést. Nos, ez sajnos nem igaz, hiszen az olyan tényezők, mint a gyógyszerfogyasztás, a stressz, vagy rosszabb esetben a drogok fogyasztása is súlyos következményekkel, balesetveszéllyel járhatnak. Éppen ezért fontos, hogy kezelőorvosunktól mindig tájékozódjunk a számunkra felírt gyógyszerek koncentrációs képességre gyakorolt hatásairól, valamint hogy erős stressz hatása alatt lehetőleg ne üljünk volán mögé addig, amíg nem sikerül újra higgadtan, tiszta fejjel gondolkodnunk. A drogfogyasztást pedig ne csak vezetés előtt, de általában is kerüljük, hiszen eleve káros és illegális tevékenység, mely annak ellenére is képes tönkretenni életünket, hogy nem ülünk volán mögé kábítószeres befolyásoltság alatt.

Alkohol fogyasztás után vezetni tilos.