A kötelező felelősségbiztosítás, mint ahogyan neve is mutatja, nem önkéntes biztosítási forma, mellyel minden gépjármű-tulajdonosnak rendelkeznie kell. Kötelező biztosítás nélkül személyautó, teherautó, motor, de még csak utánfutó vagy lakókocsi sem kerülhet közúti forgalomba. A biztosítás alapvető célja, hogy a biztosító megtérítse az általunk okozott, esetleges anyagi károkat. Ha nem rendelkezünk kötelező biztosítással, nem csupán súlyos bírságban részesülhetünk, de az általunk okozott balesetekért is vállalnunk kell a teljes anyagi felelősséget.

Mióta kötelező?

A jelenleg használatos kötelező biztosítási forma 1990 óta létezik, korábban a biztosítás összege az üzemanyag árába volt beépítve. Ilyen módon az autósok minden egyes tankolással megfizették annak rájuk eső összegét, az esetleges balesetek során pedig az anyagi károkat az Állami Biztosító térítette meg a károsultak számára. Az autósoknak először 1991-ben kellett önálló kötelező biztosítást kötniük saját gépjárművükre. Ekkor még mindössze öt biztosítótársaság létezett az országban, a biztosítás átlagdíja pedig mindössze 7500 forintba került. Mára a biztosítótársaságok száma és a fizetendő összeg is jócskán megnövekedett.

Kinek kell kötelező biztosítás?

Kötelező biztosítást a jármű tulajdonosa vagy üzembentartója köthet egy általa választott biztosítási céggel. Kötelező felelősségbiztosításra minden egyes forgalomba kerülő járműnek szüksége van, akár rendelkezik forgalmi engedéllyel, akár nem. A biztosítás megkötésére való szabályozás utánfutókra, segédmotorokra, rendszám nélküli robogókra, valamint lakókocsikra nézve is érvényes. Fontos azonban tudni, hogy a kötelező biztosítás kizárólag a mások kárára okozott anyagi károkat téríti meg, a saját gépjárműben keletkezett sérülések javítására nem használható.

Mik a vele járó kötelezettségek?

Az első és legfontosabb teendő, hogy gépjármű vásárlása esetén kössük meg a biztosítást, majd pedig negyedévente rendszeresen fizessük is be annak összegét. Az ajánlati igazolót, a kötvényt, vagy a biztosító által kiadott eddig mindig tartsuk forgalmi engedélyünk mellett, egy esetleges közúti ellenőrzés esetére. Forgalmival nem rendelkező gépjárművek esetén erre a célra a szerződéskötéskor kapott matrica szolgál. Közúti ellenőrzéskor a rendőr jogosult ellenőrizni a szerződés megkötését, valamint kötelezőnk bizonylatának bemutatása az időszaki műszaki vizsgán is elkerülhetetlen. Amennyiben nem rendelkezünk kötelező biztosítással, nem csupán az esetleges ellenőrzés során kiszabott bírsággal kell számolnunk, de tudnunk kell azt is, hogy minden egyes, általunk okozott anyagi kárért vállalnunk kell a felelősséget.