Héé mi az a PR szám? Legyen szó Volkswagenről, Seatról, Audiról, Skodáról biztos szó esik a PR-számról!

A VAG csoport a világ egyik legnagyobb autógyártó vállalata (most éppen az), természetesen igen komoly alkatrész ellátottsággal is büszkélkedhet. De mi a helyzet az utángyártott alkatrészekkel? Aki VW tulajdonos az nyílván érti, mire gondolok. Tegyük fel bemegyek az autós boltba és kérek az Audi A4-re egy első fékbetétet, a boltos csak vakarja a fejét, hogy ugyan a 3 féléből melyiket adja oda. Jobb esetben, ha van mintánk összehasonlítja a kolléga és már vihetjük is, rosszabb esetben egy szatyornyi betétet ad és mehetünk a szakihoz.

Na ezért jó a PR szám és a gyári katalógus, mert az ilyen szituáció elkerülhető.

Sokszor, sok esetben kapom azt a visszajelzést telefonos megkeresések alkalmával, hogy „több adat nincsen az autóról”, meg hogy „biztosan kell az alvázszám, anélkül nem megy?” jellegű kérdést. Igen, sok esetben mehet alvázszám nélkül is, csak akkor van probléma, hogyha az ügyfél nem azt az alkatrészt kapja, amire számított. Természetesen ilyenkor ez csak bosszúság, meg sok felesleges idő pazarlás. Érdemes tehát egyes alkatrészeknél körültekintően eljárni. Az autók gyártásánál, minden egyes része az autónak külön jelölést kap, úgy nevezett PR kódot. PR kód határozza meg, hogy egy autó hány üléssel rendelkezik, hány ajtós, van-e klíma benne, vagy, hogy milyen a felépítménye. Az autógyártó okosan minden egyes autójába bele ragasztja a PR kódokat. Ez a PR kód jellemzően 3 karakterből áll.

Például:

  • 7MG azt jelöli hogy az adott autó emissziós besorolása Euro 5
  • J0L: Az akku típusát jelöli, mely ebben az esetben egy 70Ah-t takar

Viszont azt, hogy mit jelentenek az egyes számok azt csak azok tudják, akik az alvázszámot be tudják olvasni.

Ugyanis a VAG nem mellékel hozzá kód magyarázatot, mivel az csak a szervizeknek szükséges, és ott is főleg az anyagbeszerző részlegnek, hogy abba az autóba megfelelő legyen. Tehát ha alkatrészt keresünk szeretett autónkhoz, legyen mindig kéznél a forgalmi, és ha már lerendelte az alkatrészt de nem biztos a dolgában, bátran küldjön nekünk email-t az adatokkal, és mi  leellenőrizzük, ne legyen vele plusz macera.

VAG csoportnál használt alvázszám kezdetek:

VW személyautó: WVWZZZ……

VW kisteher: WV1ZZZ……. VAGY WV2ZZZ…….

SEAT: VSSZZZ…….

AUDI: WAUZZZ……….

SKODA: TMB……………

Minden esetben az alvázszámnak 17 karakternek kell lenni.