Autóalkatrész webáruház www.evoauto.hu

Féltengelycsukló a hajtás eleme

Féltengely és féltengelycsukló

A féltengely a hajtáslánc egyik legfontosabb alkotó eleme. Ez az alkatrész a differenciál művet köti össze a hajtott kerékkel. Felépítését tekintve három részből áll: belső féltengely csukló, féltengely szár, külső féltengely csukló. A féltengely igen masszív anyagból készül, mivel nagy forgató nyomaték leadását kell közvetítenie a kerekekre. A legnagyobb igénybevételt nyilván induláskor kapja a féltengely, persze kímélhetjük is, nem kell fütyültetni a gumit.

A féltengely és a csuklók felépítése


Féltengelycsukló

A féltengely csukló felépítése akár belsőről vagy külsőről legyen szó ugyan olyan. Van, egy belső agy rész, mely bordázattal van ellátva és a felületén golyópálya marások találhatóak. Ezt követi a golyók, amelyek segítségével átadjuk a nyomatékot, és végül következik a külső házrész, melyben a belső felében ugyan úgy ki van alakítva a golyó pálya, a külső részén pedig szintén bordázat található. Ha nagyon ki szeretnénk sarkosítani kb. úgy néz ki, mint egy csapágy. A Féltengely csuklóban a bemarások teszik lehetővé, hogy a féltengely csukló agyhoz rögzített része elforduljon arra, amelyik irányba a kormányt fordítjuk. A jó ebben a megoldásban az, hogy ezzel a technikával, meg tudták oldani azt, hogy a kormányzott tengely lehessen a hajtott tengely is. A belső féltengely csukló, a külsőhöz képest kisebb szög elfordulást tesz lehetővé, mivel belül, nincs is rá szükség.

Belső féltengelycsukló:

Belső féltengely csukló felépítéseA gépjármű gyártók több forma közül tudnak választani, attól függően, hogy az ottani terhelés mit kíván. A volkswagen csoport például igen sokáig a tárcsás megoldást választotta. Ennek egyik nagy előnye javítási szempontból, hogy a tengelyvég a váltóba van rögzítve általában egy imbusz csavarral, ezután jön a tárcsa formájú csukló, majd a féltengely gumiharang. A gumiharangot ebben az esetben nem szalagbilinccsel erősítjük a csuklóhoz, mint sok esetben, hanem a tárcsa formájú csuklón van általában 6 db furat és ezeken keresztül tolt csavarokkal rögzítjük. Másik nagy előnye, hogy itt ki van zárva annak a lehetősége, hogy a bilincs kiold. Egy másik sűrűn alkalmazott forma, ami kívülről úgy néz ki, mint a külső csukló, csak ennek a belsejében egy 3 ágú csillag formájú agy van, mely tűgörgőket tartalmaz. Ennél a verziónál a cserét 2 féle képen lehet megoldani. Az egyik esetben a gumiharangot leválasztjuk a csuklóról és a háromszög csuklót kiemeljük. A másik esetben a csuklót kompletten kihúzzuk a difiből. Figyelni kell arra, ilyenkor hogy a difiből kifolyik az olaj, amit a későbbiekben pótolnunk kell.

Külső féltengelycsukló:

külső csukló felépítése

 Ez a csukló minden autóban formailag teljesen egyforma. A lényeg itt a nagy szögelfordulás lehetővé tétele úgy, hogy a nyomaték is átadható legyen. Erre ezek a csuklók tökéletesen képesek. A féltengely csukló belső pályája olyan anyagból van kiképezve, mint a csapágy bélés, ami bírja a nagy terheléseket. Persze ennek is véges az élet tartama. Az alábbi képen láthatjuk a csukló felépítését. Amikor féltengely csuklót keresünk a weboldalon, érdemes megnézni, hogy egyes típusokat hány félével szereltek. A legtöbb esetben az szokott a kérdés lenni, hogy hány fogas a külső és a belső bordázat, valamint ABS gyűrű van-e rajta vagy sincs, és persze külső zégeres, vagy belső zégeres.

 

Hirtelen tudom sok információt zúdítottam. Mi az, hogy egy csukló ABS-s és mi az, hogy külső vagy belső zéger?

Az ABS megjelenése elején az autógyártók nem tudták hogyan vegyenek jelet a kerékről, és ekkor találták ki, hogy vegyenek jelet a féltengelyről úgy, hogy egy négyszög profilú gyűrűt forgatnak egy jelfogó előtt. Tehát ez a kérdés letudva. A másik már egy kicsivel bonyolultabb és a szerelő tud csak választ adni rá. Bár nem minden típusnál szokott kérdés lenni. Azt kell tudnunk ilyenkor, hogy a féltengely száron van elhelyezve a zégergyűrű, ami a csukló belsejében fog egy nútba bepattanni, vagy a csuklón van egy szétfeszíthető zéger. Mi legtöbbet ilyen kérdéssel a Suzuki féltengely csuklónál találkozunk, akár 5 fajta is lehet.

A féltengelycsukló hiba jelei:

Féltengely csukló porvédő sérülés: A csukló porvédője az idő múlásával, mivel gumiból készül, elöregszik, és kirepedezik. Ha későn vesszük észre, és kiszakad, nagy esélye van, hogy a féltengely csukló tönkremegy, mivel a féltengely csukló belülről grafitos zsírral van tömve, és ha kiszakad a porvédő, felszedi a port és a vizet, ami belül mindent tönkre tesz.

Csukló törés: Csukló törésről nagyon extrém esetekben hallunk, általában valamilyen baleset alkalmával. Ilyenkor megesik például, hogy a csukló agyba rögzített része leszakad, de ez nagyon ritka.Sérült féltengely csukló

Kattogó hangot hallunk, ha a kormányt elfordítjuk és kigyorsítunk: Ezt a tünetet akkor produkálja a féltengely csukló, ha a golyó pálya megkopik és bemarások vannak rajta. Ilyenkor akár a golyón is lehet sérülés, ami a csukló kopogásához, kattogásához vezethet.

borda kopásA csukló vagy a szár bordázatának sérülése: Ennek több oka is lehet. Egyik lehetséges ok, a belső zégeres megoldásnál, ha a gyűrű beékelődik és a csukló lefele húzása közben a tengelyt végig marja, a másik oka az esetleges hirtelen kigyorsításnál a nagy nyomaték átadásakor a tengelyt elnyalja. Erre egy igen jó példa a Suzuki Wagon R+ vagy a VW sharan, ahol a dugó tengely szinte fogyó darab.

 

Féltengely csukló csere:

Attól függetlenül, hogy melyik csuklót cseréljük, sok szerszámra lesz szükségünk, ha magunk vállalkozunk a cseréjére. Nyilván nem kell elmondanom, hogy érdemes minden esetben szakemberre bízni a dolgot, mivel neki minden speciális szerszám megtalálható a műhelyben, ami csak kell.

Féltengelycsukló bilincs:

féltengely bilincsA gumiharang rögzítésének egyik sarkalatos pontja a bilincs. Van, aki a szalagosra esküszik, van aki a roppantósra és persze van aki az egyszerű kábelkötözőre. A lényeg bármelyiket is használjuk, jól legyen rögzítve. Mi a roppantós bilincset preferáljuk, abból is tarunk polcon 3 méretben.

Féltengely gumiharang:

A gumiharangnál a legnagyobb lényeg, hogy gyárilag milyennel szerelték az autót. Régebben csak gumiból készülő harang volt, ma már találkozhatunk műanyag, úgynevezett termoplaszt harangokkal is. Ezeket a web áruházunkban minden autó típusra megtalálhatja, vagy tudunk szolgálni két méret tartományban lévő univerzális szabható gumiharanggal. Ezek olyan anyagból készültek, amik akár 3-4 x olyan nagy méretre is kinyújtható, ezáltal a szerelést megkönnyítve. Bár ehhez kell egy szerszám is, melyet a rendszerünkben meg is tud rendelni, plussz a hozzá használatos kicsi és nagy gumiharangot.