Autóalkatrész webáruház www.evoauto.hu

DMF azaz dupla tömegű lendkerék

Kettős tömegű lendkerék

luk kettős tömegűsachs kettős tömegű lendkerékNa, ez az alkatrészek között a legmegosztóbb alkatrész. Valaki azt mondja, ez milyen jó, nem rángat az autóindulásnál, valaki azt mondja, hogy ez egy nagy átverés autógyárak és az alkatrész gyártók részéről – gondolva az igen magas árra. Talán mindkét tábornak igaza van, de hogy miért, ezt boncoljuk ki most.

Kettős tömegű lendkerék angolul: Dual Mass Flywheel azaz DMF

Kettős tömegű lendlerék németül: Zwei Massen Schwungrad azaz ZMS


dupla tömegű lendkerék metszeteMilyen előnye van a kettős tömegű lendkeréknek?

Milyen tünetei vannak ha kezd kimenni a lendkerekünk?

Élettartam növelési tippek.

Kettőstömegű lendkerék?! Mi az a lendkerék?

Mielőtt bele vágnánk ennek a nagyon megosztó alkatrésznek a taglalásába, ismerjük meg az alapfunkcióját a lendkeréknek. A lendkerék a motor és a sebességváltó között helyezkedik el. A kuplung ismertetésénél már bemutattuk, hogy egy igen fontos részét alkotja. Ez van fixen rögzítve a motor főtengelyéhez. A lendkerék szó nyílván mindenkinek ismerős a gyerekkori játékainkban, itt is van egy ugyan ilyen szerepe. A lendkerék, ha visszaemlékszünk, a kisautóban volt benne és azt segítette, hogy minél tovább guruljon, ha jól felpörgettük. Az elv valamilyen szinten itt is ugyan az. Amikor a motor működésének bizonyos pontján nincsen munkavégzés, akkor, mint egy erőtároló visszaadja a motornak a fordulatot, és segíti a tovább fordulásban. Két fajtája létezik az egytömegű és a kéttömegű. Az egytömegűnél nincsen nagy matek, egy teljesen kiegyensúlyozott nagyméretű vas darab, melyre felhelyezik a kuplungot, valamint az indításhoz szükséges fogas koszorút, de a kettőstömegű lendkerék, az már kicsit bonyolultabb ettől.

Az ok, amiért megszületett a kettős tömegű lendkerék az az, hogy a dízel motorok erőteljes fejlődésnek indultak és az autóvezetők részéről jelentkezett egy komfort igény, hogy induláskor ne rángasson az autó. Hagyományos, fix lendkerék esetén a rendelkezésre álló nyomatékok, 50-70 LE esetén, gond nélkül végig mentek a hajtásláncon meghajtva a kereket. A korszerűsödő motorok egyre nyomatékosabbak lettek, így jóval kisebb fordulaton is le tudják ezt adni, valamint a motorok működési elvéből adódó ciklikus rezgések eredménye.

Egy négyhengeres motor esetében fél fordulatonként van egy munka ütem, ami nyomatékpulzálást hoz létre a főtengelyen és ezt kell az erőátviteli rendszernek feldolgoznia. Egy háromhengeres dízel esetében még rosszabb a helyzet. Egy szükséges elem lett a kettős tömegű lendkerék, hogy ezt a nagy nyomaték különbséget feldolgozza, és kezes bárányként használhassuk a nyomatékos autónkat. Ritkán beszélünk a motor indításakor fellépő nagy rezonanciáról, ami a lendkeréknek egy másik nagy feladata ezt elcsillapítani.  Az indító motoroknak is jelentősen fejlődniük kellett, hogy beindítsák az új dízeljeinket. A régiekhez elég volt 35-45 Nm, az újakhoz 75-85 Nm kell. Ez részben segít is az indulási tehetetlenség legyőzésében és a keletkező rezonanciákban, de ezen felül már csak ez az új lendkerék segített. A kettős tömegű lendkerék futásteljesítményét pontosan nem tudjuk megmondani, de a tapasztalatok alapján 100-300 ezer kilométer között van. Ezt a megoldást a LUK találta ki és sokáig más gyártó nem is alkalmazta ezt, majd később megjelent a Sachs is saját programjával, majd a Valeo.

kettős tömegű alap felépítése

A lendkerék felépítése egyszerű, a két lendkerék rész között egy – egy előfeszített rugó van. Az elsődleges lendkerék a főtengelyre van rögzítve, míg a másodlagos lendkerékre megy rá a kuplung szerkezet, abba a kuplung tárcsa, és a szerkezetet mozgató kinyomó csapágy. Akár 90 fokos elfordulás is lehet a 2 lendkerék között, amit a kuplunggyártók állítanak be a gyárral kooperálva. Itt fontos megjegyezzem, hogy néha megkeresnek, hogy már megint szétment az autó lendkereke… egy kis chiptuning után. Ennek oka egyszerű, mondjuk egy Volkswagen Passat 115 le PdTdi változata gyárilag 285 Nm nyomatékot tud produkálni. Természetesen a lendkerék túl van méretezve, amit az előfeszített rugóval tudnak szabályozni az összeszerelés előtt, mondjuk 370 Nm –re(Ezt nem tudjuk pontosan ez csak tipp, de úgy tudjuk 30% ráhagyás van). Ha felhúzzuk a motor teljesítményét előfordulhat, hogy túllőjük ezen a 370 Nm-en és a rugó elkezd túlfeszülni, ami töréshez vagy folyamatos „lágyuláshoz” vezethet.

Így már össze tudjuk foglalni a kettős tömegű lendkerék előnyeit, amit nyújt számunkra:

 • csillapítja a motor rezgését
 • csökkenti a zajt
 • védi a kuplung szett alkatrészeit
 • védi a váltó alkatrészeit
 • komfortosabb indulás
 • lehetővé teszi az alacsony fordulatszámon való vezetést, amivel üzemanyagot spórolunk

Itt szeretném megosztani azt a gondolatot, hogy érdemes-e lecserélni a kettős tömegű lendkereket egy fix lendkerékre, amit a Valeo szállít. Az eddig látottak és halottak után már kijelenthetjük, hogy egy erős dízelmotornak kell, hogy legyen ott egy kettős tömegű lendkerék, mert szétveri az egész hajtásláncunkat, ha nincs. Ezeket az autókat így tervezték és tapasztalatunk szerint a fix lendkerekes autók futásteljesítménye igen csekély, nálunk egy éven belül mindig visszakerült a fix lendkerekesre átalakított kuplung, így azt nyugodt szívvel senkinek sem ajánlom. Tudom olcsóbb megoldás a fix, de ahova ajtót terveztek nem rakhatunk két ablakot.

Megjelent, ha lehet így mondani a második generációja a lendkerekeknek. Ennek lényege, hogy az agyhoz közel bekerült egy pár bolygókerék a kettős tömegű lendkerékbe. Ez az újítás még stabilabbá teszi a működését minden fordulatszám és sebesség tartományban.

       2 tömegű lendkerék felépítése

Mikor kezdjek gyanakodni, hogy nem jó a kettős tömegű lendkerekem?

Vannak félreérthetetlen jelek és vannak, amikből sejteni lehet, hogy csere lesz, mert arról még nem beszéltünk, hogy a lendkereket javítani nem lehet. Tehát ha

 • nehézkesebbé válik a váltás
 • lassan elkezd zajosodni a váltás
 • alapjárati zajok
 • alapjárati remegés
 • hideg induláskori zaj és „nyögések”
 • leállításkor remegés és csörömpölő zaj
 • az autó beindítása közbeni fulladás, valami lefogja a motort, akkor baj van vagy lesz.

A kipurcanni akaró lendkereket úgy képzeljük, el mintha egy kép le akarna esni a falról, mintha le akarna csúszni a szegről. Axiális és radiális túlmozgást végez, ki akar szabadulni és új életet akar kezdeni.

Mit tehetek, hogy kitoljam az élettartamát a kettős tömegű lendkeréknek?

Alapvetően van egy – két dolog, ami segíthet, de ezek sem teszik 1 millió kilométeres alkatésszé a lendkereket.

* Először is kerüljük a sportos vezetési stílust, mert a maxi nyomaték alatt szélsőséges terhelést kap a kerék.

* Próbáljuk mérsékelni az indítások számát, a taxi üzemmódot. Nem mindig sikerül.

* Kerüljük a túl nagy és a túl alacsony sebességet, pontosabban inkább úgy fogalmaznék az alacsony és magas fordulatszámot. 1000-1200 körüli fordulatszámon használva a korszerű dízelmotorunkat bejönnek azok a fránya vibrációk, amikről már beszéltünk. Természetesen az AGR szelepnek és a részecskeszűrőnek sem tesz jót a tartósan alacsony fordulatszám.

* Rossz állapotú befecskendező rendszer. Ha a befecskendezés pontosságát befolyásoló jeladó, érzékelő vagy akár porlasztócsúcs tönkre megy. Ez már kemény dió megállapítani, hogy a kettős tömegű lendkerék miért is ment tönkre. Ha például egy henger kevesebb vagy több naftát rossz időben kap meg, akkor kialakul egy plusz rezonancia, amit a lendkerék lekezel, a saját élete árán is. Tartsuk karban az autónkat! Ezzel csak azt akarom mondani, hogy figyeljünk az apróbb jelekre, például többet fogyaszt vagy nem megy úgy, mint eddig.

Ha esetleg kimegy a kettős tömegű lendkerék, akkor a kuplung többi részét is cserélni kell?

Rövid válaszom, igen. Bővebben esetleg elkerülhetjük a kuplung szett cseréjét, de ne felejtsük el, hogy együtt dolgoznak, együtt kopnak ezek az alkatrészek. A cipőnkből sem csak az egyiket cseréljük! Bár ez egy kicsit képzavar, de szerintem érthető. És ha már kiment a lendkerék és már potyog ki belőle valamilyen alkatrész az biztos, hogy kárt okoz a többi elemben is.

egy igen erősen elhasználodott ketőstömegű lendkerék

A képen egy nagyon használt lendkerék látható, a mellette látható rugó darabok a lendkerék külső ívében helyezkednek el gyárilag. Jól kivehető a kép bal oldalán a rugó által okozott kopás, ami a folyamatos „csavarodásból” ered.

ALFA ROMEO HYUNDAI MERCEDES-BENZ ROVER
AUDI INFINITI MINI SAAB
BMW IVECO MITSUBISHI SEAT
CHEVROLET JAGUAR MORRIS SKODA
CHRYSLER KIA NISSAN SMART
CITROEN LADA OPEL SSANGYONG
DACIA LANCIA PEUGEOT SUBARU
DAEWOO LAND ROVER PIAGGIO SUZUKI
FIAT LEXUS PONTIAC TOYOTA
FORD MARUTI PORSCHE VOLVO
HONDA MAZDA RENAULT VW