A balesetmentes vezetés egyik fő alapszabálya, hogy autónk műszaki szempontból mindig rendben legyen és kifogástalanul működjön. Az elhanyagolt gépkocsi ugyanis rengeteg nem kívánt probléma forrása lehet. Abban az esetben azonban, ha a hétköznapi rutinunk részévé tesszük a karbantartást, nagy az esély arra, hogy komolyabb balesetek is könnyedénelkerülhetővé válnak, és hosszú út esetén is nyugodtabban ülhetünk majd a volán mögé. Most mutatjuk, milyen bajok megelőzése lehetséges a rendszeres rutinvizsgálatok bevetésével.

Defekt

A defektel nem szabad játszani.

Autónk kerekeinek rendszeres átvizsgálása olyan kellemetlen, utazás közbeni problémáktól menthet meg minket, mint a lapos, vagy épp túlfújt gumikból adódó fogyasztásnövekedés, esetleg egy váratlan durrdefekt. Fontos, hogy folyamatosan ellenőrizzük a keréknyomást, sose fújjuk túl az abroncsot, de lapos gumikkal se közlekedjünk. A nem megfelelő keréknyomás ugyanis nem csak a benzinfogyasztás megnövekedésével járhat, de komoly, testi épségünket is veszélyeztető balesetekhez vezethet. Ne feledd, ha gumid középen kopik jobban akkor túlfújtad, ha pedig a két szélén, akkor kisebb a guminyomás, mint a szükséges!

Ütközés

A keréknyomás mellett az egyik legfontosabb feladat a fékek rutinszerű ellenőrzése és folyamatos karbantartása. A rosszul működő fékrendszer nagyon komoly problémák forrása lehet, és akár halálos kimenetelű balesetig is vezethet. A koccanások és ütközések elkerülése érdekében célszerű a gépkocsi világítását is rendszeresen átvizsgálnunk, ugyanis egy kiégett féklámpa vagy index szintén rendkívül kellemetlen, nem várt kiadásokkal, esetleg komolyabb sérülésekkel is járhat.

Lefulladás

Rendkívül kínos lehet, ha autónk az autópályán, vagy épp a belvárosi csúcsforgalom közepén dönt úgy, hogy feladja a harcot, vagy épp előzés közben gyorsítás közben, és aznap már nem hajlandó tovább működni. Annak, ha leragadunk egy kereszteződésben vagy egy jelzőlámpánál, sajnos több oka is lehet, ám általában akkumulátor-, vagy motorproblémákra vezethető vissza. A legfontosabb rutinfeladat tehát az akkumulátor rendszeres ellenőrzése, de a hasonló probléma elkerülése érdekében nem árt néha a motorra, vagy az üzemanyag-ellátó rendszerre is vetni egy pillantást, hiszen havi néhány perc hosszútávon képes lehet rengeteg bosszúságot, valamint pénzt is megspórolni számunkra.

Ha komoly a baj, forduljunk szerelőhöz

Amennyiben a heti, vagy havi szintű rutinvizsgálatok során komolyabb problémát fedeznénk fel, fontos, hogy megoldását ne halogassuk, és lehetőleg minél hamarabb forduljunk vele szakemberhez. Az elhanyagolt gépkocsi rengeteg probléma forrása lehet, és hosszútávon a bajok megoldása jóval több energiát, valamint anyagi befektetést igényel. Arról nem is beszélve, hogy nem biztonságos autó volánja mögött ülve nem csupán a saját magunkkal szemben vagyunk felelőtlenek, de mások életét is kockára tesszük.

Karambol esetén jöhet a biztosító